Ghepardii: cele mai rapide animale terestre

ghepardii (Acinonyx jubatus), cunoscuți drept cele mai rapide animale terestre, au corpuri lungi și subțiri acoperite cu pete negre unice împrăștiate pe paltoanele lor bronzate. Numele ghepard provine din cuvântul sanscrit „chitraka”, care înseamnă „cel pătat”, Potrivit World Wildlife Fund.

cu corpuri aerodinamice, picioare lungi și gheare contondente, semi-retractabile, ghepardii sunt carnivore formidabile care pot sprinta la viteze de până la 60 până la 70 mph (96 până la 112 km/h), potrivit Smithsonian National Zoo& Institutul de Biologie a conservării.

caracteristici fizice

ghepardii adulți au, în medie, 30 inci (77 centimetri) înălțime la umăr și 44 până la 56 inci (112 până la 142 cm) lungime de la cap până la crupă, cozile lor adăugând încă 26 până la 33 inci (66 până la 84 cm). De obicei, aceste pisici mari cântăresc între 75 și 140 lbs. (34 până la 64 de kilograme), potrivit Smithsonian.

ghepardii sunt cel mai rapid animal terestru și pot ajunge la semințe de sprint la fel de repede ca 45 mph în doar 2,5 secunde. (Credit imagine: )

ghepardii au corpuri lungi, subțiri, cu picioare lungi, puternice și o coloană vertebrală flexibilă. Astfel de caracteristici permit acestor alergători să — și întindă corpurile lungi atunci când sprintează și acoperă un teren semnificativ cu fiecare pas rapid-în jur de 20 până la 22 de picioare (6 până la 6,7 metri) pe pas, potrivit Grădinii Zoologice din San Diego. Se știe că ghepardii accelerează de la 0 la 45 mph (72 km/h) în doar 2,5 secunde. Pentru comparație, cele mai rapide mașini din lume pot accelera de la 0 la 60 mph (97 km/h) în 3, 5 secunde, potrivit Consumer Reports.

ghepardii se pot transforma, de asemenea, foarte repede, chiar și în aer, datorită cozii lor lungi, care le contracarează greutatea corporală. Ghearele lor semi-retractabile, similare cu ghearele de câine, oferă o tracțiune excelentă în timpul sprinturilor și virajelor bruște.

haina pătată a unui ghepard îl ajută să se amestece în mediul său atunci când se odihnește, urmărește prada și se ascunde de prădători. Ghepardii conțin, de asemenea, dungi de lacrimi negre semnate pe fețele lor, care merg de la ochi la gură.

viața socială a ghepardilor

femeile ghepard tind să fie solitare, în timp ce bărbații trăiesc de obicei în grupuri formate din alți frați de sex masculin numiți coaliții, potrivit Smithsonian. Femelele socializează cu bărbații numai atunci când se împerechează, dar apoi își cresc puii singuri.

perioada de gestație a ghepardilor femele este de aproximativ 3 luni, iar dimensiunile așternutului sunt de obicei între trei și cinci pui, potrivit Grădinii Zoologice din San Diego. Puii cântăresc între 5 și 10 uncii (150 până la 300 de grame) când se nasc, nu mult mai mari decât o pisică de casă nou-născută, care cântărește de obicei între 3 și 4 uncii. Puii se nasc cu toate petele și manele lungi numite mantale pe gât și umeri, care dispar pe măsură ce îmbătrânesc.

când puii ajung la vârsta de aproximativ 6 luni, mama va începe să-i învețe să vâneze și să evite prădătorii, cum ar fi leii și hienele. Mama își va ține puii în mișcare în timp ce încearcă să evite prădătorii. Mamele trăiesc cu puii lor timp de aproximativ 18 luni. Chiar și sub ochiul atent al mamei, aproximativ 70% dintre pui sunt uciși de prădători care includ lei și hiene.

mamele ghepard trăiesc cu puii lor pentru aproximativ 18 luni. (Credit imagine: )

Littermates tind să rămână împreună pentru încă 6 până la 8 luni, iar apoi frații de sex feminin părăsesc grupul pentru a trăi singuri. Frații de sex masculin tind să rămână împreună în grupuri de două sau trei, numite coaliție, astfel încât să își poată proteja mai bine Teritoriile. Masculii singuri nu sunt obișnuiți și, de obicei, nu supraviețuiesc mult timp singuri. Dacă o fac, ghepardii trăiesc până la 12 ani în sălbăticie (până la 17 ani în captivitate).potrivit Smithsonian, ghepardii masculi ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 2 ani. În acel moment, Coaliția va căuta o zonă departe de mama lor, călătorind ocazional până la 300 de mile (482 de kilometri). Teritoriile lor se întind de obicei între 5 și 10 mile pătrate (13 până la 26 km pătrați) și se pot extinde până la 50 mile pătrate (130 km pătrați).

femelele stau de obicei un pic mai aproape de casă, dar trăiesc singure. Ei tind să urmeze calea migrației gazelelor, o sursă primară de hrană.

în timpul zorilor și amurgului, ghepardii își petrec timpul urmărind și prinzând prada. Spre deosebire de alte specii de pisici mari, ghepardii nu merg imediat la gât într-un atac. În schimb, vor alerga până la animal și îl vor bate; apoi, își vor sufoca prada prin prinderea pe gât cu fălcile lor puternice. Ghepardii încearcă adesea să ascundă cadavrul, astfel încât alte animale să nu se ajute singure. Ei nu sunt foarte bun la asta, deși, și vulturi și alte animale va fura de multe ori ucide un ghepard.

ghepardii sunt carnivore ale căror pradă tipică sunt animale de dimensiuni mici până la medii, cum ar fi gazele, iepurii, GNU tineri, warthogs și păsări.

ce ai spus?

spre deosebire de alte pisici mari, ghepardii nu pot urla. Dar pot purr la fel ca pisicile de casă.în comparație cu alte pisici mari, cum ar fi leii, tigrii și leoparzii, ghepardii au un vocabular larg, potrivit Smithsonian. În plus față de ronțăit, sunt capabili să producă o gamă largă de indicii vocale, cum ar fi ciripitul (similar cu un ciripit de pasăre sau țipătul câinelui); bâlbâit (un geamăt scurt, deconectat); șuierat; șuierat (ciripit puternic care poate fi auzit până la o milă distanță); și un sunet „eeaow”, care este similar cu miaunul unei pisici de casă.

fiecare vocalizare are un sens specific. Diferite tipuri de ciripit, de exemplu, ar putea fi o mamă care dă instrucțiuni puiilor ei sau o femelă care încearcă să atragă un bărbat să se împerecheze.

un grup de ghepardi supraveghează zona. Frații de sex masculin tind să rămână împreună în coaliții și să-și protejeze Teritoriile comune. (Credit imagine: )

Habitat și starea de conservare

ghepardii se găsesc în Africa, în principal în Africa de Nord; Sahel (regiunea de tranziție dintre Sahara la nord și Savana Sudaniană la sud); și sunt împrăștiate în estul și sudul Africii, potrivit Smithsonian. O populație mică trăiește în Iran, unde sunt în pericol critic.ghepardii trăiesc într-o varietate de medii. Potrivit Fundației africane pentru animale sălbatice, ghepardii pot fi găsiți în păduri uscate, pajiști, câmpii deschise și regiuni deșertice. Aceste feline mari nu au nevoie de multă apă pentru a supraviețui — primesc cea mai mare parte a ceea ce au nevoie în timp ce mănâncă.conform listei Roșii a speciilor amenințate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), cele mai multe subspecii de ghepard sunt considerate vulnerabile. Toate populațiile de ghepard sunt în declin, populația totală fiind estimată la mai puțin de 7.000 de indivizi.potrivit Smithsonian, existau cel puțin 100.000 de ghepardi care trăiau în Asia de Vest și în Africa în 1900. Acum, pisicile sunt dispărute în cel puțin 13 din țările lor natale și au pierdut până la 90% din gama lor inițială. Cea mai mare populație de ghepardi este un grup de aproximativ 2.500 în Namibia.potrivit African Wildlife Foundation, declinul abrupt al populației ghepardilor este asociat cu probleme precum pierderea habitatului, conflictele umane și comerțul ilegal și braconajul.

eforturile de conservare sunt în curs de desfășurare pentru a încerca și de a ajuta populația regrow. Grupuri precum African Wildlife Foundation și Fondul de conservare a ghepardului lucrează local cu comunitățile din apropierea populațiilor de ghepard pentru a crea soluții durabile pentru agricultură și creșterea populației, astfel încât atât pisicile, cât și oamenii să aibă spațiu. Zonele protejate și parcurile sălbatice, cum ar fi experiența ghepardului din Africa de Sud, protejează ghepardii pe măsură ce habitatele lor sunt luate.

programele de reproducere în captivitate la grădinile zoologice, cum ar fi Grădina Zoologică din San Diego și Grădina Zoologică Națională Smithsonian, lucrează pentru a ajuta populația de ghepard să crească. Programele se străduiesc, de asemenea, să depășească lipsa variației genetice în cadrul populațiilor de ghepard sălbatic.

lecturi suplimentare:

  • gama largă program de conservare pentru ghepard și câini sălbatici africani
  • Fondul de conservare ghepard
  • World Wildlife Fund

Acest articol a fost actualizat pe Octombrie. 23, 2018, de colaboratorul Live Science Rachel Ross.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *