czy Soda jest wegańska i wegetariańska? Pepsi, Fanta i 9 Moreif (typeof _ _ ez _ fad _ position != 'undefined’) {__ez_fad_position (’div-gpt-ad-veganpeak_com-box-3-0′)};

napoje bezalkoholowe są tak popularne, że niektóre kraje zużywają do 137 litrów na osobę rocznie, ale czy soda jest wegańska i wegetariańska?

Większość SOD zawiera naturalny smak, który może obejmować produkty pochodzenia zwierzęcego, ale jest to głównie wegański Składnik sody. Prawie wszystkie napoje gazowane są całkowicie wegańskie i wegetariańskie, ponieważ nie zawierają żadnych produktów zwierzęcych.

niektóre marki napojów sodowych kiedyś używały niejasnych składników zwierzęcych, aby dodać smaki lub kolor, ale dziś to rzadkość. Rzadko spotkasz napoje gazowane, które wykorzystują produkty zwierzęce, ale jest to możliwe. Zwłaszcza w napojach bezalkoholowych o smaku soku.

weganizm to coś więcej niż unikanie jajek, nabiału, miodu i mięsa. Jest to styl życia, który ma na celu zmniejszenie cierpienia, więc nie zawsze jest to łatwa odpowiedź. Niektóre napoje gazowane mogą mieć wegańskie składniki, ale używają innych nieludzkich praktyk.

więc zawsze bądź czujny i upewnij się, że Twoja ulubiona marka napojów gazowanych nie jest zaangażowana w kontrowersje społeczne lub środowiskowe.

Table of Contents

Which Sodas Are Vegan Table

Soda Is It Vegan It It Vegetarian
Coca-Cola YES YES
Coca-Cola Life UNKNOWN UNKNOWN
Diet Coke YES YES
Coke Zero YES YES
Pepsi YES YES
Pepsi Max YES YES
Sprite tak tak
Fanta Orange teraz jest
Mountain Dew tak
Dr Pepper tak tak
dieta Dr. Pepper tak tak

pamiętaj, że ta lista dotyczy składników. Wegański styl życia zawiera znacznie więcej niż tylko dietę. Chodzi o zmniejszenie cierpienia w miarę możliwości, a może nie zgadzacie się z praktykami wszystkich firm.

więc jest to bardzo indywidualne pytanie pod tym względem. Możesz nie kochać wszystkiego, co robią te marki,a następnie prawdopodobnie powinieneś zostawić to w spokoju. Jednak wszystkie napoje gazowane oznaczone jako wegańskie i wegetariańskie są w 100% bez składników zwierzęcych.

Co napoje są wegańskie

Coca-Cola jest wegańska

czy Coca-Cola jest wegańska

Coco-cola jest zdecydowanie pierwszą rzeczą, o której każdy myśli, rozmawiając o napojach. To zdecydowanie najpopularniejsza soda, dlatego jest pierwsza na liście. Więc po pierwsze musimy zidentyfikować, czy składniki są wegańskie.

jak widać poniżej, składniki Coca-Cola Original są zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie. Więc jest całkowicie wegańskie w odniesieniu do jego składników. Choć marka często budzi kontrowersje związane z dużym wykorzystaniem zasobów naturalnych.

jedna mała butelka coli zajmuje 1,9 litra. Nic więc dziwnego, że zużywają ogromną ilość wody, biorąc pod uwagę, ile coli produkuje się dziennie.

Verdict: Vegan And Vegetarian

składniki w Coca-Coli

woda gazowana, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, kolor karmelu, kwas fosforowy, naturalne aromaty, kofeina.

czy Coca-Cola Life jest weganką

czy Coca-Cola Life jest weganką

ten jest faktycznie nieco skomplikowany. Nie jestem w stanie określić, czy naturalne smaki obejmują produkty zwierzęce. Coca-Cola stwierdza na swojej stronie internetowej, że musisz przeczytać etykietę, aby upewnić się, czy jest to wegańskie lub wegetariańskie.

Przeczytaj więcej o naturalnym smaku w tym artykule.

problem w tym, że Coca-Cola Life zawiera naturalny smak. – I to może obejmować produkty zwierzęce. Jednak, nie sądzę, by umieścić nie wegańskie składniki w produkcie, który ma być naturalny. Zwłaszcza, że wszystkie inne są bez.

Verdict: Unknown Whether It's Vegan And Vegetarian

Ingredients In Coca-Cola Life

Carbonated Water, Cane Sugar, Caramel Color, Natural Flavors, Phosphoric Acid, Potassium Benzoate (To Protect Taste), Caffeine, *stevia Leaf Extract (Steviol Glycosides Processed From Stevia Leaf).

Is Diet Coke Vegan

Is Diet Coke Vegetarian

Diet coke is entirely vegan in terms of its ingredients. Zawiera naturalne smaki, które nie zawsze są składnikiem wegańskim i wegetariańskim. Więc skontaktowałem się z firmą, aby upewnić się, że jest wolny od wszelkich możliwych części nie-wegańskie.

Coca-Cola potwierdziła, że dietetyczny napój Colowy nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Więc nie musisz się martwić o naturalne smaki. Jednak jest to część firmy Coca-Cola, więc zależy to od Twojego stanowiska na temat ich ogólnych praktyk biznesowych.

Verdict: Vegan And Vegetarian

Ingredients In Diet Coke

Carbonated Water, Caramel Color, Aspartame, Phosphoric Acid, Potassium Benzoate (To Protect Taste), Natural Flavors, Citric Acid, Caffeine.

Is Coke Zero Vegan

is Coke Zero vegetarian

Yet another entirely vegan zero calories soda. Coke Zero contains natural flavors, but Coca-Cola has stated explicitly that it’s without animal products. Tak więc cola zero może być spożywana zarówno przez wegetarian, jak i wegan.

jednak nie radzę pić dużych ilości sody. Niezależnie od zawartości kalorii. Badania pokazują, że nawet bezkaloryczna soda zwiększa ryzyko wielu chorób stylu życia. Więc pij z umiarem, mimo niewielkiej ilości kalorii.

Verdict: Vegan And Vegetarian

składniki w koksie Zero

woda gazowana, kolor karmelu, kwas fosforowy, aspartam, benzoesan potasu, naturalne aromaty, cytrynian potasu, acesulfam potasu, kofeina.

czy Pepsi jest Wegańskie

czy Pepsi jest Wegańskie

Pepsi jest całkowicie wegańskie. W Pepsi nie ma możliwych składników zwierzęcych, więc nie ma problemu. Chociaż nadal nie jest to zdrowy produkt, więc pij z umiarem.

Verdict: Vegan And Vegetarian

składniki w Pepsi

woda gazowana, cukier, barwnik (Karmel E150d), kwas (kwas fosforowy), aromaty (w tym kofeina).

czy Pepsi dietetyczne jest Wegańskie

czy Pepsi dietetyczne jest Wegańskie

So Pepsi jest wegańskie, ale czy Diet Pepsi jest wegańskie? W końcu składniki są znacznie bardziej skomplikowane niż zwykłe. To zwykle nie jest dobra rzecz.

Diet Pepsi jest wegańska pomimo wielu składników. To głównie sztuczny towar, jak można sobie wyobrazić, który jest w większości wegański. – To samo dotyczy pepsi dietetycznego.

Verdict: Vegan And Vegetarian

Ingredients In Diet Pepsi

Carbonated Water, Colour (Caramel E150d), Acids (Phosphoric Acid, Citric Acid), Flavourings (including Caffeine), Sweeteners (Aspartame, Acesulfame K), Acidity Regulator (Sodium Citrate), Preservative (Potassium Sorbate). Contains A Source Of Phenylalanine.

to Sprite Vegan

to Sprite Vegan

Sprite ma problematyczny składnik naturalny smak, ale w tym przypadku jest całkowicie wegański. To samo dotyczy wszystkich innych komponentów. Więc Sprite jest zdecydowanie wegańskie, ale to daleko od zdrowego napoju.

zawiera syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, który ma wiele zagrożeń dla zdrowia. Łatwo przekształca się w tłuszcz i wiąże się bezpośrednio ze zwiększonym ryzykiem przyrostu masy ciała.

Verdict: Vegan And Vegetarian

składniki w Sprite

woda gazowana, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, kwas cytrynowy, naturalne aromaty, cytrynian sodu, benzoesan sodu (w celu ochrony smaku).

jest Fanta wegańska

jest Fanta wegańska

Fanta używane ryby olej, aby nadać mu pomarańczowy kolor. Wiem, że to dziwne, ale marki używają niejasnych składników z dziwnych powodów. Chociaż na szczęście już tak nie jest. Na to wygląda.

Coca-Cola jest właścicielem tego napoju, a w swoim wyborze mają listę napojów nie wegańskich. Fanty nie ma na tej liście. Możemy więc domyślać się, że stosowanie oleju z ryb jest zatrzymany, co zgadza się z innymi ostatnimi artykułami na temat praktyki.

Verdict: Now It Is

składniki w Fanta

woda gazowana, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, kwas cytrynowy, benzoesan sodu (w celu ochrony smaku), naturalne aromaty, modyfikowana skrobia spożywcza, polifosforany sodu, Ester glicerolu Kalafonii, żółty 6, Czerwony 40.

jest Mountain Dew Wegańskie

Mountain Dew

Mountain Dew może mieć większość zniechęcających składników etykiety w soda, ale to całkowicie wegańskie i wegetariańskie. Naturalne smaki, sok pomarańczowy, i wszystkie inne pochodzą ze źródeł wegańskich. Więc nie ma nic złego w Mountain Dew pod względem składników.

chociaż radzę pić ten napój z umiarem. Ma wiele składników, które nie są do końca zdrowe dla nikogo. Więc po prostu ogranicz spożycie, Mountain Dew tutaj, i nie spowoduje wiele szkód.

Verdict: Vegan And Vegetarian

składniki w Mountain Dew

woda gazowana, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, skoncentrowany sok pomarańczowy, kwas cytrynowy, naturalny smak, benzoesan sodu (zachowuje świeżość), kofeina, cytrynian sodu, kwas Erytorbinowy (zachowuje świeżość), guma arabska, wapń disodowy Edta (w celu ochrony smaku), bromowany olej roślinny, żółty 5

is Dr. Pepper Vegan

jest Dr. Pepper Vegan

Dr. Pepper ma zarówno naturalne, jak i sztuczne aromaty wymienione jako składnik. Chociaż to prawda, to nadal wegańskie i wegetariańskie produkt. Żaden ze składników nie pochodzi od zwierząt.

Dr Pepper może wykorzystywać duże ilości zasobów naturalnych, ale ma wiele inicjatyw na rzecz bardziej zrównoważonej produkcji. Więc uważam to za produkt wegański pod każdym względem. Nie jest tak dobra dla środowiska i zdrowa jak woda, ale jest w porządku.

Verdict: Vegan And Vegetarian

składniki w Dr Pepper

woda gazowana, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, kolor karmelu, kwas fosforowy, naturalne i sztuczne aromaty, benzoesan sodu (środek konserwujący), kofeina

jest dieta Dr. Pepper vegan

jest dieta Dr. Pepper vegan

wreszcie na liście jest dieta Dr. Pepper. Jest to całkowicie wegański produkt, ponieważ żaden ze składników nie pochodzi ze źródeł zwierzęcych. Więc jest wegańskie pomimo oczywistych problemów zdrowotnych picia sody tak sztucznej jak dieta Dr. Pepper.

Verdict: Vegan And Vegetarian

składniki w Dr Pepper

woda gazowana, kolor karmelu, aspartam, kwas fosforowy, naturalne i sztuczne aromaty, benzoesan sodu (środek konserwujący), kofeina

wnioski

większość napojów gazowanych jest w 100% wegańskich pomimo ich szkicowych składników-ale nie zakładaj, że wszystkie napoje są wegańskie. Niektórzy używają składników zwierzęcych, ale nie tych z tej listy. W rzeczywistości, niektórzy z nich go mieli, więc jest to prawdziwy problem.

zrób badania lub skontaktuj się z firmą, jeśli masz ulubioną sodę poza tą listą. Większość firm jest otwarta na to, czy mają produkty zwierzęce, czy nie. Nie podadzą ci dokładnych składników, tylko jeśli zawierają składniki pochodzenia zwierzęcego.

Jestem weganinem już od kilku lat i w tym czasie zebrałem sporo wiedzy na ten temat. Moim celem na tym blogu jest szerzenie wegańskiej wiadomości i ułatwianie dokładnego poznania, co jest wegańskie, a co nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *