Czy kolor karmelu jest szkodliwy

podobnie jak w przypadku wielu innych dodatków do żywności, bezpieczeństwo stosowania koloru karmelu jest kontrowersyjnym tematem. Ponieważ może pochodzić z pszenicy, możesz się zastanawiać, czy można spożywać ten składnik, gdy przestrzegasz diety bezglutenowej.

Co To jest kolor karmelowy?

kolorowy dodatek do żywności stosowany w napojach bezalkoholowych cola, takich jak Coca Cola, Pepsi i inne ciemne napoje gazowane, kolor karmelu może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Jednak więcej badań jest potrzebne, aby wiedzieć na pewno. Dodatek ten jest wytwarzany przez podgrzewanie cukrów (zwykle pochodzących z kukurydzy) i czasami dodawanie dodatkowych składników w procesie zwanym karmelizacją. Podczas procesu produkcji często powstaje związek chemiczny zwany 4-metyloimidazolem.

czy karmelowy kolor jest szkodliwy?

chemiczny 4-metyloimidazol występujący w kolorze karmelowym może być powodem do niepokoju (w dużych ilościach) u osób zagrożonych rakiem. Food and Drug Administration (FDA) twierdzi, że spożywanie 4-metyloimidazolu na poziomach znajdujących się w żywności i napojach nie stwarza krótko – lub długoterminowych zagrożeń. Jednak raporty konsumenckie mówią, że jedno z badań wykazało, że 4-metyloimidazol spowodował raka u myszy i sugeruje, że ludzie ograniczają ten potencjalnie szkodliwy składnik w jak największym stopniu.

a co z alergią i wrażliwością na Gluten?

są szanse, karmelowy kolor nie będzie Ci przeszkadzał, jeśli masz wrażliwość na gluten lub alergie pokarmowe, ale zachowaj ostrożność, jeśli masz poważne alergie. Kolor karmelu jest wytwarzany z różnych rodzajów cukrów i możliwe, że niektóre cukry pochodzą z mleka lub pszenicy. Jeśli masz ciężką alergię na mleko, Szpital Dziecięcy University of Rochester Golisano mówi, aby unikać karmelowego koloru. Ale Fundacja celiakii mówi, że jeśli stosujesz dietę bezglutenową, nie musisz unikać karmelu, ponieważ zwykle pochodzi on z kukurydzy. W razie wątpliwości poszukaj produktów oznaczonych jako bezglutenowe.

ile to za dużo?

nie ma ustalonego bezpiecznego limitu spożycia 4-metyloimidazolu, ponieważ potrzebne są dalsze badania. Jednak badanie z 2015 r. opublikowane w Plos One mówi, że stan Kalifornia wymaga żywności i napojów zawierających 29 mikrogramów lub więcej 4-metyloimidazolu do noszenia etykiet ostrzegawczych. Raporty konsumenckie sugerują ograniczenie 4-metyloimidazolu do maksymalnie 29 mikrogramów lub mniej dziennie ze względu na potencjalne zwiększone ryzyko raka.

zawartość 4-Metyloimidazolu w napojach bezalkoholowych

trudno jest mieć pewność, ile 4-metyloimidazolu jest obecne w Twoich ulubionych napojach bezalkoholowych zawierających karmel, ale w 2013 r.raporty konsumenckie przetestowały puszki i butelki popularnych napojów bezalkoholowych 81 i odkryły następujące ilości 4-metyloimidazolu w każdej porcji 12-uncji:

rekomendacje koloru karmelu

podczas gdy potrzebne są dalsze badania, aby określić bezpieczną ilość karmelu, najlepszą rekomendacją jest spożywanie napojów zawierających ten dodatek do żywności z umiarem. Ogranicz napoje bezalkoholowe w kolorze brązowym do 12 uncji lub mniej dziennie i wybierz te zawierające mniej niż 29 mikrogramów 4-metyloimidazolu na porcję, aby zminimalizować ryzyko raka.

Caramel Color i dieta GF

Czy możesz bezpiecznie spożywać produkty caramel color, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej? Fundacja celiakii mówi tak, ponieważ produkty karmelowe pochodzą prawdopodobnie z kukurydzy (vs. pszenicy) w Stanach Zjednoczonych. Tricia Thompson, MS, RD, mówi również, że karmelowy kolor jest w porządku, jeśli stosujesz dietę bezglutenową (nawet jeśli pochodzi z pszenicy). Jednak w razie wątpliwości unikaj go. Większość napojów zawierających kolor karmelowy (głównie napoje gazowane) i tak nie jest zdrowym wyborem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *