Geparder: de hurtigste landdyr

geparder, kendt som de hurtigste landdyr, har lange, slanke kroppe dækket med unikke sorte pletter spredt over deres solbrune frakker. Navnet cheetah kommer fra Sanskrit ordet “chitraka”, hvilket betyder “den plettede”, ifølge Verdensnaturfonden.

med aerodynamiske kroppe, lange ben og stumpe, semi-udtrækkelige kløer er geparder formidable kødædere, der kan sprint med hastigheder på op til 60 til 70 mph (96 til 112 km/t), ifølge Smithsonian National Dyrepark& Conservation Biology Institute.

fysiske egenskaber

voksne geparder er i gennemsnit 30 tommer (77 centimeter) høje ved skulderen og 44 Til 56 tommer (112 til 142 cm) lange fra hoved til rump, hvor deres haler tilføjer yderligere 26 Til 33 tommer (66 til 84 cm). Typisk vejer disse store katte mellem 75 og 140 lbs. (34 Til 64 kg) ifølge Smithsonian.

cheetahs er det hurtigste landdyr og kan nå sprintfrø så hurtigt som 45 mph på kun 2,5 sekunder. (Billedkredit: )

geparder har lange, tynde kroppe med lange, kraftige ben og en fleksibel rygsøjle. Sådanne egenskaber gør det muligt for disse løbere at strække deres lange kroppe, når de sprinter og dækker betydelig jord med hvert hurtigt skridt — omkring 20 til 22 fod (6 til 6,7 meter) pr. Cheetahs har været kendt for at accelerere fra 0 til 45 mph (72 km/t) på kun 2,5 sekunder. Til sammenligning kan de hurtigste biler i verden accelerere fra 0 til 60 mph (97 km/t) på 3,5 sekunder, ifølge Consumer Reports.

Cheetahs kan også dreje meget hurtigt, selv i midair, takket være deres lange hale, som tæller deres kropsvægt. Deres semi-udtrækkelige kløer, der ligner hundeklør, giver stor trækkraft under sprints og pludselige sving.

en gepardens plettede frakke hjælper den med at blande sig i sit miljø, når den hviler, forfølger bytte og gemmer sig for rovdyr. Cheetahs indeholder også signatur sorte tårestriber på deres ansigter, der går fra deres øjne til deres mund.

gepardernes sociale liv

kvindelige geparder har tendens til at være ensomme, mens mænd typisk lever i grupper bestående af andre mandlige søskende kaldet koalitioner, ifølge Smithsonian. Kvinder socialiserer sig kun med mænd, når de parrer sig, men opdrager derefter deres afkom alene.

drægtighedsperioden for kvindelige geparder er omkring 3 måneder, og kuldstørrelser er typisk mellem tre og fem unger, ifølge San Diego dyreparken. Cubs vejer mellem 5 og 10 ounces (150 til 300 gram), når de fødes, ikke meget større end en nyfødt huskat, som typisk vejer mellem 3 og 4 ounces. Unger fødes med alle deres pletter og lange maner kaldet mantler på deres nakke og skuldre, som forsvinder, når de bliver ældre.

når ungerne når omkring 6 måneder, begynder moderen at lære dem at jage og undgå rovdyr, såsom løver og hyener. Moderen vil holde sine unger på farten, da de forsøger at undgå rovdyr. Mødre lever med deres unger i cirka 18 måneder. Selv under moderens opmærksomme øje dræbes omkring 70 procent af ungerne af rovdyr, der inkluderer løver og hyener.

omkring 18 måneder. (Billedkredit: )

kuldkammerater har tendens til at forblive sammen i yderligere 6 til 8 måneder, og derefter forlader de kvindelige søskende gruppen for at leve alene. Mandlige søskende har en tendens til at holde sig sammen i grupper på to eller tre, kaldet en koalition, så de bedre kan beskytte deres territorier. Enlige mænd er ikke almindelige og overlever typisk ikke længe alene. Hvis de gør det, lever geparder op til 12 år i naturen (op til 17 år i fangenskab).

ifølge Smithsonian når mandlige geparder seksuel modenhed omkring 2 år. På det tidspunkt vil koalitionen søge et område langt væk fra deres mor, der lejlighedsvis rejser op til 300 miles (482 kilometer). Deres territorier spænder normalt 5 til 10 kvadratkilometer (13 til 26 kvadratkilometer) og kan strække sig op til 50 kvadratkilometer (130 kvadratkilometer).

kvinder holder sig typisk lidt tættere på hjemmet, men lever alligevel alene. De har tendens til at følge migrationsvejen for gaseller, en primær fødekilde.

under daggry og skumring bruger geparder deres tid på at forfølge og fange bytte. I modsætning til andre arter af store katte går geparder ikke med halsen med det samme i et angreb. I stedet vil de løbe op til dyret og banke det over; derefter vil de kvæle deres bytte ved at klemme ned på halsen med deres stærke kæber. Geparder forsøger ofte at skjule liget, så andre dyr ikke hjælper sig selv. De er dog ikke særlig gode til det, og gribbe og andre dyr vil ofte stjæle en gepardens drab.

Cheetahs er kødædende, hvis typiske bytte er små til mellemstore dyr, såsom gaseller, harer, unge gnuer, vortesvin og fugle.

Hvad sagde du?

I modsætning til andre store katte kan geparder ikke brøle. Men de kan spinde ligesom huskatte.

sammenlignet med andre store katte, såsom løver, tigre og leoparder, har geparder et bredt ordforråd, ifølge Smithsonian. Ud over at spinde er de i stand til at producere et stort udvalg af vokale signaler såsom kvidrende (svarende til en fuglekirp eller hundens yelp); stammende (en kort, frakoblet stønn); hvæsende; yelping (højt kvidrende, der kan høres op til en kilometer væk); og en “EEA” – lyd, der ligner en huskats Miau.

hver vokalisering har en bestemt betydning. Forskellige typer kvidre, for eksempel, kunne være en mor, der giver instruktioner til sine unger, eller en kvinde, der prøver at tiltrække en mand til at parre sig.

en gruppe geparder undersøger området. Mandlige søskende har tendens til at holde sammen i koalitioner og beskytte deres fælles territorier. (Billedkredit:)

Habitat og bevaringsstatus

geparder findes over hele Afrika, primært i det nordlige Afrika; Sahel (overgangsregionen mellem Sahara mod nord og den sudanske savanne mod syd); og de er spredt over det østlige og sydlige Afrika, ifølge Smithsonian. En lille befolkning bor i Iran, hvor de er kritisk truet.

Cheetahs lever i forskellige miljøer. Ifølge det afrikanske Dyrelivsfond kan geparder findes i tørre skove, græsarealer, åbne sletter og ørkenregioner. Disse store katte har ikke brug for meget vand for at overleve — de får det meste af det, de har brug for, mens de spiser.

ifølge International Union for Conservation of Nature ‘ s (IUCNs) røde liste over truede arter betragtes de fleste gepardunderarter som sårbare. Alle populationer af gepard er faldende, med den samlede befolkning anslået til mindre end 7.000 individer.ifølge Smithsonian var der mindst 100.000 geparder, der boede i hele det vestlige Asien og i hele Afrika i 1900. Nu er kattene uddøde i mindst 13 af deres oprindelige lande og har mistet så meget som 90 procent af deres oprindelige sortiment. Den største befolkning af geparder er en gruppe på cirka 2.500 i Namibia.

ifølge det afrikanske Dyrelivsfond er gepardernes stejle befolkningsnedgang forbundet med spørgsmål som tab af levesteder, menneskelig konflikt og ulovlig handel og krybskytteri.

bevaringsindsats er i gang for at forsøge at hjælpe befolkningen med at vokse igen. Grupper som African Animal Foundation og Cheetah Conservation Fund arbejder lokalt med samfund nær gepardpopulationer for at skabe bæredygtige løsninger til landbrug og befolkningsvækst, så både katte og mennesker har plads. Beskyttede områder og dyrelivsparker, såsom Gepardoplevelsen i Sydafrika, beskytter geparder, når deres levesteder fjernes.for eksempel er det vigtigt, at der er en bred vifte af muligheder for at udvikle gepard-populationen, og at der er en bred vifte af muligheder for at udvikle gepard-populationen. Programmerne stræber også efter at overvinde manglen på genetisk variation inden for vilde gepardpopulationer.

yderligere læsning:

  • Range bredt bevaringsprogram for gepard og afrikanske vilde hunde
  • Cheetah Conservation Fund
  • Verdensnaturfonden

denne artikel blev opdateret den okt. 23, 2018, af Live Science bidragyder Rachel Ross.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *