Gepardi: Nejrychlejší suchozemská Zvířata

Gepardi (Acinonyx jubatus), známý jako nejrychlejší suchozemští živočichové, mají dlouhé, štíhlé těla pokryté unikátní černé skvrny roztroušených po celé své opálení kabáty. Jméno gepard pochází ze sanskrtského slova „chitraka,“ což znamená „skvrnitý“, “ podle Světového fondu na ochranu přírody.

S aerodynamickými těla, dlouhé nohy a tupý, semi-zatahovací drápy, gepardi jsou impozantní šelmy, které mohou sprint rychlostí až 60 až 70 mph (96 až 112 km/h), podle Smithsonian National Zoo & Conservation Biology Institute.

Fyzikální vlastnosti

pro Dospělé gepardi jsou v průměru 30 cm (77 cm) vysoký na rameno, a 44 až 56 palců (112. až 142 cm) dlouhý od hlavy až k zádi, s jejich ocasy přidání dalších 26 až 33 palců (66 až 84 cm). Obvykle tyto velké kočky váží mezi 75 a 140 liber. (34 až 64 kilogramů), podle Smithsonian.

Gepardi jsou nejrychlejší suchozemské zvíře a může dosáhnout sprintovat semena tak rychle, jak 45 km / h za pouhých 2,5 sekundy. (Image credit: )

Gepardi mají dlouhé, tenké subjekty s dlouhé, silné nohy a pružnou páteř. Tyto vlastnosti umožňují tyto běžci protáhnout své dlouhé tělo, když sprint a krytí významnou zemi s každým rychlým krokem kolem 20 až 22 stop (6 až 6,7 m) za krok, v závislosti na San Diego Zoo. Je známo, že gepardi zrychlují z 0 na 45 mph (72 km / h) za pouhých 2,5 sekundy. Pro srovnání, nejrychlejší auta na světě mohou podle spotřebitelských zpráv zrychlit z 0 na 60 mph (97 km/h) za 3, 5 sekundy.

gepardi se také mohou velmi rychle otáčet, a to i ve vzduchu, díky dlouhému ocasu, který čítá jejich tělesnou hmotnost. Jejich semi-zatahovací drápy, podobné psím drápům, poskytují skvělou trakci při sprintech a náhlých zatáčkách.

gepardův skvrnitý kabát mu pomáhá splynout s prostředím, když odpočívá, pronásleduje kořist a schovává se před predátory. Gepardi také obsahují na tvářích podpisové černé slzné pruhy, které přecházejí z očí do úst.

sociální život gepardů

Žena gepardi mají tendenci být osamělý, zatímco samci žijí obvykle ve skupinách z jiných mužských sourozenců nazvaný koalice, podle Smithsonian. Samice se stýkají s muži pouze při páření, ale pak vychovávají své potomky samy.

období březosti samic gepardů je kolem 3 měsíců a velikost vrhu je obvykle mezi třemi a pěti mláďaty, podle Zoo v San Diegu. Mláďata váží mezi 5 a 10 uncí (150 až 300 gramů), když se narodí, ne mnohem větší než novorozený domácí kočka, která obvykle váží mezi 3 a 4 unce. Mláďata se rodí se všemi svými skvrnami a dlouhými hřívami nazývanými pláště na krku a ramenou, které s přibývajícím věkem mizí.

když mláďata dosáhnou věku asi 6 měsíců, matka je začne učit lovit a vyhýbat se dravcům, jako jsou lvi a hyeny. Matka bude držet svá mláďata v pohybu, když se snaží vyhnout dravcům. Matky žijí se svými mláďaty asi 18 měsíců. I pod dohledem matky je asi 70 procent mláďat usmrceno predátory, mezi něž patří lvi a hyeny.

Gepard matky žijí se svými mláďaty o 18 měsíců. (Image credit: )

Sourozenci mají tendenci zůstat spolu po dobu dalších 6 až 8 měsíců, a pak samice sourozenci nechat skupinu žít na jejich vlastní. Mužští sourozenci mají tendenci držet pohromadě ve skupinách po dvou nebo třech, nazývaných koalice, aby mohli lépe chránit svá území. Osamělí muži nejsou běžní a obvykle nepřežijí dlouho sami. Pokud to udělají, gepardi žijí ve volné přírodě až 12 let (až 17 let v zajetí).

podle Smithsonian, samci gepardů dosáhnout pohlavní dospělosti kolem věku 2. V tu chvíli bude koalice hledat oblast daleko od své matky, občas urazí až 300 mil (482 kilometrů). Jejich území obvykle pokrývají 5 až 10 čtverečních mil (13 až 26 čtverečních km) a mohou se rozšířit až na 50 čtverečních mil (130 čtverečních km).

samice se obvykle drží trochu blíže k domovu, přesto žijí samy. Mají tendenci sledovat migrační cestu GAZel, primárního zdroje potravy.

během úsvitu a soumraku tráví gepardi čas pronásledováním a lovem kořisti. Na rozdíl od jiných druhů velkých koček gepardi při útoku nejdou hned po krku. Místo toho poběží ke zvířeti a srazí ho; pak udusí svou kořist sevřením hrdla silnými čelistmi. Gepardi se často snaží mrtvolu skrýt, aby si ostatní zvířata nepomohla. Nejsou v tom moc dobří, ačkoli, a supi a jiná zvířata často ukradnou zabití geparda.

gepardi jsou masožravci, jejichž typickou kořistí jsou malá až středně velká zvířata, jako jsou gazely, zajíci, mladí pakoni, bradavice a ptáci.

co jsi říkal?

Na rozdíl od jiných velkých koček nemohou gepardi řvát. Ale mohou vrnět stejně jako domácí kočky.

ve srovnání s jinými velkými kočkami, jako jsou lvi, tygři a leopardi, mají gepardi podle Smithsonianu širokou slovní zásobu. Kromě vrní, oni jsou schopni vyrábět širokou škálu vokální narážky jako cvrlikání (podobně jako ptačí cvrlikání, nebo pes yelp); koktání (zkrat, odpojení sténání); syčení; kňučení (hlasité cvrlikání, které může být slyšet až kilometr daleko); a „eeaow“ zvuk, který je podobný dům kočka je meow.

každá vokalizace má specifický význam. Různé typy cvrlikání, například, může být matka, která dává pokyny svým mláďatům, nebo žena, která se snaží přilákat muže k páření.

Mužští sourozenci mají tendenci držet pohromadě v koalicích a chránit svá společná území. (Image credit: )

Stanovišť a zachování status

Gepardi jsou nalezeny v Africe, především v severní Africe; Sahel (přechodová oblast mezi Saharou na sever a Sudanskou savanou na jih); a jsou rozptýleny po východní a Jižní Africe, podle Smithsonian. Malá populace žije v Íránu, kde jsou kriticky ohroženi.

gepardi žijí v různých prostředích. Podle African Wildlife Foundation se gepardi nacházejí v suchých lesích, pastvinách, otevřených pláních a pouštních oblastech. Tyto velké kočkovité šelmy nepotřebují mnoho vody, aby přežily — dostanou většinu toho, co potřebují při jídle.

podle Červeného seznamu ohrožených druhů Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) je většina poddruhů gepardů považována za zranitelnou. Všechny populace gepardů jsou na ústupu, přičemž celková populace se odhaduje na méně než 7 000 jedinců.

podle Smithsonianu žilo v roce 1900 v celé západní Asii a v celé Africe nejméně 100 000 gepardů. Nyní kočky vyhynuly nejméně ve 13 svých rodných zemích a ztratily až 90 procent svého původního rozsahu. Největší populace gepardů je skupina přibližně 2500 v Namibii.

podle africké Wildlife Foundation je strmý úbytek populace gepardů spojen s problémy, jako je ztráta stanovišť, lidské konflikty a nelegální obchod a pytláctví.

probíhají snahy o zachování přírody, které se snaží pomoci obyvatelstvu znovu růst. Skupiny jako African Wildlife Foundation a fond na ochranu gepardů spolupracují lokálně s komunitami v blízkosti populací gepardů na vytváření udržitelných řešení pro zemědělství a populační růst tak, aby kočky i lidé měli prostor. Chráněná území a přírodní parky, jako je zkušenost gepardů v Jižní Africe, chrání gepardy, protože jejich stanoviště jsou odebírána.

programy chovu v zajetí v zoologických zahradách, jako je Zoo v San Diegu a Národní Zoo Smithsonian, pracují na pomoci růstu populace gepardů. Programy se také snaží překonat nedostatek genetických variací v populacích divokých gepardů.

Další čtení:

  • Široký Rozsah Programu Ochrany pro Geparda a Africké Divoké Psy
  • Cheetah Conservation Fund
  • World Wildlife Fund

Tento článek byl aktualizován na Oct. 23, 2018, přispěvatel živé vědy Rachel Ross.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *